Parket op vloerverwarming

Parket op vloerverwarming

Parket op vloerverwarming

Parket op vloerverwarming  

Bij het bouwen of verbouwen van huizen denkt men steeds vaker aan parket op vloerverwarming. In het verleden werd er sceptisch gedaan over vloerverwarming in combinatie met een houten vloer, maar tegenwoordig zijn de mogelijkheden daarin legio. We laten u het graag op deze pagina zien.


Veel van onze parketvloeren zijn geschikt om op vloerverwarming te plaatsen, alleen niet alle houtsoorten zijn geschikt om te combineren met een vloerverwarmings- of verkoelingssysteem. Met de gegevens van uw installateur over het verwarmingssysteem kunnen wij u garanderen dat wij de passende parketvloer kunnen aanbieden. Natuurlijk onder volledige garantie van 10 jaar.


Wij kunnen u diverse parketsystemen adviseren waaronder traditioneel parket en lamelparket. Bij onze speciale lamelparket is het hout op een unieke manier bewerkt en gedroogd. Hierdoor ontstaat een stabiele vloer die weinig werking vertoond. Door de vloer volgens de juiste wijze te plaatsen, hebben onze vloeren een zeer lage warmteweerstand. Hierdoor kunnen onze parketvloeren in combinatie met vloerverwarming het juiste comfort bieden voor een behaaglijk kamertemperatuur in uw woning.

Lees hieronder de meest voorkomende vragen:

Parket op vloerverwarming

Wat is Rc waarde?

Over het algemeen zullen de meeste houten vloeren in combinatie met een hoofdvloerverwarmingssysteem een iets te hoge warmteweerstand hebben, waardoor het een tijd langer nodig heeft om de warmte door te zetten naar de bovenzijde van de vloer. Dit komt door de opbouw van de vloer. Hoe dikker de parketvloer is hoe hoger de warmteweerstand wordt. Deze warmteweerstand wordt uitgedrukt in de Rc-waarde. De Rc-waarde is de totale weerstand (R = Resistance en c = construction) van de gehele vloerconstructie. Een te hoge Rc-waarde van een houten vloer betekent dat de houten vloer te veel isoleert en niet het juiste rendement behaalt. Ook de opbouw van een vloer kan van invloed zijn, dit zie je vaak bij een duoplank die niet met de juiste multiplex onderlaag is opgebouwd. In de meeste gevallen dien je dan aanvullend te verwarmen met radiators in de woonruimte.


Dit is uiteraard niet de bedoeling van hoofdvloerverwarming, en daar is het dan ook te duur voor om nog eens te gaan bij verwarmen om het juiste rendement te behalen.

Wij hebben daarom in onze collectie voor u een ruim assortiment parketvloeren opgenomen die in combinatie met hoofdvloerverwarmingssystemen uitstekend geschikt zijn. Met onze vloeren kunt u dan ook genieten van een zeer hoog rendement van de vloerverwarming en is aanvullend verwarmen overbodig. 

Lage warmteweerstand - Parket op vloerverwarming

Heb ik een lage warmte weerstand?

Hedendaags horen wij nog steeds verhalen dat parket op vloerverwarming niet mogelijk is. Vaak wordt hierbij geadviseerd dat keramische tegels of PVC vloeren als enige geschik zijn in combinatie met vloerverwarming.


De tweelaags parketvloer met onderlaag van HDF van Bauwerk Parkett is uniek in de markt, met een weerstand van 0,049 m2 K/W, bijna de helft van de norm, dus bijzonder geschikt voor vloerverwarming! Andere Bauwerk Parkett vloeren hebben een weerstand van 0,08 m2 K/W, dus ook netjes binnen de norm.


Laat u nooit deze verhalen op de mouw spelden. Want het is wel mogelijk, én zelfs met garantie.

Parket op vloerverwarming

Is het echt gezonder, energiebesparender en meer hygiënisch?

Gezonder

Door parketvloeren in combinatie met vloerverwarming toe te passen creëer je een gezond klimaat in uw woning. De luchtstroom bij een conventionele verwarmingssysteem verplaatst de warme lucht via het plafond, dat hierna afkoelt en en zakt in de kamer en weer wordt aangezogen door de radiator. Deze koude luchtstroom kan u als onbehaaglijk ervaren, waardoor u sneller geneigd zult zijn om de thermostaat een tikje hoger te zetten.


Door de combinatie van vloerverwarming onder een parketvloer te plaatsen verdwijnt de koude luchtstroom over de vloer en krijgt u een constante warmteoverdracht vanuit de vloer. Hierdoor ervaart u de warmte via de voeten en benen zich naar boven het bovenlichaam en u zult zich daardoor sneller behaaglijker voelen. 


Energiebesparend

Het grote voordeel van vloerverwarming op een houten vloer is dat het energiebesparend werkt omdat u de temperatuur één à twee graden lager instelt bij conventionele verwarmingssysteem.


Hygiënisch 

Bij vloerverwarming op een houten vloer is er minder luchtstroom waardoor vloerverwarming systeem hygiënischer is dan een conventionele verwarmingssysteem. Het systeem reduceert de kans op stof- en huisstofmijt, en er is een betere luchtvochtigheid. Speciaal voor mensen met een allergie probleem of astma is dit een goede toevoeging aan hun gezondheidsklimaat in de woning. Wat bij dit systeem een extra pluspunt is, is dat er geen zichtbare verwarmingselementen meer aanwezig zijn.

Onze parketfabrikanten hebben al decennia  lang ervaring met de combinatie van parket op vloerverwarming, waardoor we u dan ook gerust kunnen stellen dat dit een juiste combinatie is.

Welk vloerverwarmingssysteem is het beste geschikt?

ls uw woning nog niet is voorzien van vloerverwarming maar overweegt u om dit systeem toe te passen in uw woning? In dat geval kan Berk Parketvloeren de zorg uit handen nemen en hierin adviseren. In samenwerking met onze erkende vloerverwarmingsinstallateurs hebben velen van onze klanten al een zeer prettige ervaring met vloerverwarming in combinatie met parket, laminaat en PVC vloeren. Het voordeel van deze samenwerking is dat u minder zorgen heeft qua planning en alle partijen direct weten welk maximaal rendement uit de vloer gehaald kan worden. 


Vloerverwarmingssystemen zijn er in veel soorten en maten. Om u een goed inzicht te geven, benoemen wij op de volgende pagina de meest voorkomende vloerverwarmingssystemen.

Heeft u nog aanvullende vragen?