Is luchtbevochtiging in het woonklimaat noodzakelijk?
Luchtbevochtiging

Luchtbevochtiging

Luchtbevochtiging

Is luchtbevochtiging in het woonklimaat noodzakelijk?

Te droge lucht. Hoe komt het toch dat men zich in onze behaaglijk verwarmde woningen vaak helemaal niet zo behaaglijk voelt?


Ook in onze werkomgeving voelt men zich niet altijd zoals het zou moeten zijn. Vooral in het stookseizoen (en dat is in ons land nu eenmaal erg lang) zorgt met name de centrale verwarming voor onaanvaardbare uitdroging van de ons omringende lucht.


Lucht is de basis van ons leven. Elke dag, ademen we gemiddeld per dag ongeveer 20.000 keer in en uit, wat overeenkomt met ongeveer 12.000 liter lucht.  Een slecht kwaliteit van deze lucht heeft een direct effect op ons welzijn en productiviteit. De luchtvochtigheid speelt hierbij een belangrijke rol.


Het is vaak niet eenvoudig om de klant uit te leggen dat de parketvloer wel goed is, maar dat de kwaliteit van het woonklimaat niet goed is doordat de relatieve luchtvochtigheid vaak te laag is. Zeker als het gaat om nieuwbouwhuizen, welke tegenwoordig te goed zijn geïsoleerd en ook nog eens warmte-terugwin-systemen hebben welke niet altijd goed word onderhouden. Zo’n opmerking, hoe waar ook, wordt ons niet altijd in dank afgenomen. In zulke gevallen kunt u het parket, maar ook de parketteur niet kwalijk nemen.Lees hieronder de meest voorkomende problemen

Stofdeeltjes

Stofdeeltjes

Bij een te droge lucht worden ook enorme hoeveelheden stofdeeltjes door het vertrek verspreid (en natuurlijk ook ingeademd). Kijkt u maar eens goed in bijvoorbeeld de lichtbundel van een diaprojector hoeveel stof er rond dwarrelt ondanks er regelmatig wordt stofzuigt. Mensen met een allergische of astmatische aandoening reageren hier gelijk op. Door een te lage relatieve luchtvochtigheid verdrogen de slijmvliezen en is de kans vele malen groter op een infectie, lusteloosheid, hoofdpijn en een droge ogen en huid. Dit alles maakt, dat het in de “behaaglijk” verwarmde woningen en werkomgeving goed tegenvalt.

Openen van ramen en deuren

Openen van ramen en deuren

Het openen van een raam of deur helpt niet, integendeel, de lucht in de ruimte wordt nog droger zeker als het buiten vriest. Droge lucht voelt kouder aan dan vochtige lucht, deze neemt namelijk sneller de temperatuur aan. Bij droge lucht gaat u zelfs harder stoken om u behaaglijker te voelen, waardoor de lucht nog verder uitdroogt. 

Kieren in het hout

Kieren in het hout

Een bijkomend probleem is dat de meubelen kunnen gaan kraken, de verbindingen gaan los zitten en het hout kan scheuren gaan vertonen. Deurposten en kozijnen gaan “werken”. Muziekinstrumenten (vooral violen en piano’s) kunnen ontstemd raken. Maar… ook uw mooie parketvloer kan naden en scheuren gaan vertonen en dat vinden wij als parketteur natuurlijk verschrikkelijk. Met zo klacht horen wij vaak dat het aan de kwaliteit van het parket ligt en het zal ook wel niet goed gelegd zijn.

Hoe kan ik dit oplossen?

Luchtbevochtigers helpen de luchtkwaliteit te verbeteren, en het handhaven van een optimale luchtvochtigheid. Ook houdt u de lucht niet vochtig genoeg met die radiatorbakjes, die meestal ook nog eens vergeten worden. Alleen een luchtbevochtiger werkt afdoende voor een prettig aanvoelend en gezonder woonklimaat. Bij het gebruik van een luchtbevochtiger zal de vochtige lucht warmer aanvoelen waardoor u niet extra hoeft te stoken. De verwarming kan enkele graden lager, zodat het apparaat zichzelf terugverdient.


De rondzwevende stofdeeltjes worden eveneens opgezogen en blijven in de natte filter mat achter, zodat er ook nog een reinigende werking verkregen wordt. De zogenaamde koudwater verdampers zorgen ervoor dat de in het water aanwezige kalk niet door het vertrek verspreid worden, waardoor een geen hinderlijke neerslag van witte kalk op de meubelen slaat.


De luchtbevochtigers reageren bovendien automatisch op het vochtgehalte in de lucht zodat nooit te weinig of te veel vocht in de ruimte geblazen wordt. De watertanks zijn gemakkelijk bij te vullen en de filters zijn eenvoudig uitneembaar om uitgewassen of verwisseld te worden.


De luchtbevochtigers zijn trillingsvrij en daardoor praktisch geruisloos. Ze behoeven weinig onderhoud, zijn absoluut veilig in gebruik en gebruiken maar weinig stroom. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, voor grote en kleine vertrekken, met dag en nachtschakelaar of met verbruiksindicator, zodat men kan zien wanneer water bijgevuld moet worden of wanneer het filter systeem te vuil geworden is.


Berk Parketvloeren adviseert dan ook altijd een luchtbevochtiger bij aankoop van een vloer. Luchtbevochtigers zijn beschikbaar bij ons in de winkel of in de webshop

Pluspunten bij de juiste luchtvochtigheid

Uw ogen, huid en neus zullen niet meer droog aanvoelen. U voelt zich meer comfortabel thuis.

Het risico om griep te krijgen verkleind. Het griepvirus overleefd minder lang in kamers met een optimale luchtvochtigheid.

Houten vloeren, meubels, instrumenten en schilderijen worden beter beschermd. Scheuren en vervorming van hout wordt vermeden.

U kunt zich beter concentreren. U voelt zich minder lusteloos en moe waardoor u een betere concentratievermogen zal hebben.

Blootstelling aan stof zal worden verlaagd. Mensen met een allergie kunnen beter ademhalen. Vochtige lucht bindt namelijk stofdeeltjes.

Een greep uit ons assortiment luchtbevochtigers:

Aanvullende vragen?