Luchtbevochtiging

Luchtbevochtiging

Luchtbevochtiging

Is luchtbevochtiging in huis noodzakelijk?

Te droge lucht. Hoe komt het toch dat men zich in onze behaaglijk verwarmde woningen vaak helemaal niet zo behaaglijk voelt?


Ook in onze werkomgeving voelt men zich niet altijd zoals het zou moeten zijn. Vooral in het stookseizoen (en dat is in ons land nu eenmaal erg lang) zorgt met name de centrale verwarming voor onaanvaardbare uitdroging van de door ons omringende lucht.

Lucht is de basis van ons leven. Elke dag ademen we gemiddeld ongeveer 20.000 keer in en uit, wat overeenkomt met ongeveer 12.000 liter lucht. De luchtvochtigheid van deze lucht heeft een direct effect op ons welzijn en productiviteit.


Het is vaak niet eenvoudig om de klant uit te leggen dat de parketvloer wel goed is, maar dat de relatieve luchtvochtigheid vaak te laag is. Zeker als het gaat om nieuwbouwhuizen, welke tegenwoordig goed geïsoleerd zijn.

Lees hieronder de meest voorkomende problemen

Stofdeeltjes

Stofdeeltjes

Bij een te droge lucht worden enorme hoeveelheden stofdeeltjes door de kamer verspreid (en natuurlijk ook ingeademd). Kijkt u maar eens goed in bijvoorbeeld de lichtbundel van een diaprojector of het licht hoeveel stof er rond dwarrelt, ondanks er regelmatig wordt stofzuigt. Mensen met een allergische of astmatische aandoening reageren hier gelijk op. Door een te lage relatieve luchtvochtigheid verdrogen de slijmvliezen en is de kans groter op een infectie, lusteloosheid, hoofdpijn en/of een droge ogen en huid. Dit alles maakt, dat het in de “behaaglijk” verwarmde woningen en werkomgeving goed tegenvalt.

Openen van ramen en deuren

Openen van ramen en deuren

Het openen van een raam of deur helpt niet. Integendeel, de lucht in de ruimte wordt nog droger. Zeker als het buiten ook nog is vriest. Deze droge lucht voelt vaak kouder aan dan vochtige lucht. Bij droge lucht gaat men vaak harder stoken om zich behaaglijker te voelen, waardoor de lucht nog verder uitdroogt. 

Kieren in het hout

Kieren in het hout

Een bijkomend probleem is dat meubelen kunnen gaan kraken, de verbindingen los gaan zitten en het hout kan gaan scheuren. Deurposten en kozijnen gaan “werken” en muziekinstrumenten (vooral violen en piano’s) kunnen ontstemd raken. Maar, ook uw mooie parketvloer kan naden en scheuren gaan vertonen en dat vinden wij als parket speciaalzaak natuurlijk verschrikkelijk.

Hoe kan ik dit oplossen?

Luchtbevochtigers helpen de luchtkwaliteit te verbeteren en een optimale luchtvochtigheid te handhaven. U houdt de lucht niet vochtig genoeg met die radiatorbakjes. Alleen een luchtbevochtiger werkt afdoende voor een prettig aanvoelend en gezonder woonklimaat. Bij het gebruik van een luchtbevochtiger zal de vochtige lucht warmer aanvoelen waardoor u niet extra hoeft te stoken. De verwarming kan enkele graden lager, zodat het apparaat zichzelf terugverdient.


De rondzwevende stofdeeltjes worden eveneens opgezogen en blijven in de natte filtermat achter, zodat er ook nog een reinigende werking wordt verkregen. De zogenaamde koudwater verdampers zorgen ervoor dat de in het water aanwezige kalk niet door de kamer verspreid worden, waardoor er geen hinderlijke neerslag van witte kalk op de meubelen slaat.


De luchtbevochtigers reageren bovendien automatisch op het vochtgehalte in de lucht zodat  er nooit te weinig of te veel vocht in de ruimte geblazen wordt. De watertanks zijn gemakkelijk bij te vullen en de filters zijn eenvoudig uitneembaar om gewassen of verwisseld te worden.


De luchtbevochtigers zijn trillingsvrij en daardoor praktisch geruisloos. Ze behoeven weinig onderhoud, zijn absoluut veilig in gebruik en gebruiken maar weinig stroom. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, voor grote en kleine kamers, met dag- en nachtschakelaar of met verbruiksindicator, zodat men kan zien wanneer water bijgevuld moet worden of wanneer het filter systeem te vuil geworden is.


Berk Parketvloeren adviseert dan ook altijd een luchtbevochtiger bij aankoop van een vloer. Luchtbevochtigers (zoals de Boneco W200) zijn beschikbaar bij ons in de winkel of in de webshop.

Pluspunten bij de juiste luchtvochtigheid

Uw ogen, huid en neus zullen niet meer droog aanvoelen. U voelt zich meer comfortabel thuis.

Het risico om griep te krijgen verkleind. Het griepvirus overleefd minder lang in kamers met een optimale luchtvochtigheid.

Houten vloeren, meubels, instrumenten en schilderijen worden beter beschermd. Scheuren en vervorming van hout wordt vermeden.

U kunt zich beter concentreren. U voelt zich minder lusteloos en moe waardoor u een betere concentratievermogen zal hebben.

Blootstelling aan stof zal worden verlaagd. Mensen met een allergie kunnen beter ademhalen. Vochtige lucht bindt namelijk stofdeeltjes.

Een greep uit ons assortiment luchtbevochtigers:

Boneco 2441

Verkrijgbaar in het wit

€ 149,-

Boneco W200

Verkrijgbaar in het wit

€ 225,-

Heeft u aanvullende vragen over luchtbevochtiging in uw woning?