Op zoek naar onderhoudsproducten?
Zie onze webshop

Page content

Luchtbevochtiging is in het woonklimaat noodzakelijk?

Te droge lucht. Hoe komt het toch dat men zich in onze behaaglijk verwarmde woningen vaak helemaal niet zo behaaglijk voelt?

Ook in onze werkomgeving voelt men zich niet altijd zoals het zou moeten zijn. Vooral in het stookseizoen (en dat is in ons landje nu eenmaal erg lang) zorgt met name de centrale verwarming voor onaanvaardbare uitdroging van de ons omringende lucht.
Lucht is de basis van ons leven. Elke dag, we ademen gemiddeld  per dag ongeveer 20’000 maal in en uit, wat overeenkomt met ongeveer 12.000 liter lucht – en dat doen we dagelijks.
Een slecht kwaliteit van deze lucht heeft een direct effect op ons welzijn en productiviteit.
De luchtvochtigheid speelt hierbij een belangrijke rol.

Jij bent niet de enige. Het zich onprettig voelen door te droge lucht manifesteert zich niet alleen bij mensen. Ook bij de huisdieren en planten is het duidelijk te merken.  Huisdieren worden loom en planten geven vaak gele bladeren en groeien slecht. Bij een te droge lucht worden ook enorme hoeveelheden stofdeeltjes door het vertrek verspreid (en natuurlijk ook ingeademd). Kijkt maar eens goed in bijvoorbeeld de lichtbundel van een diaprojector hoeveel stof er rond dwarrelt ondanks er regelmatig wordt stofzuigt. Mensen met een allergische of astmatische aandoening reageren hier gelijk op. Door een te lage relatieve luchtvochtigheid verdrogen de slijmvliezen en is de kans vele malen groter op een infectie, lusteloosheid, hoofdpijn en een droge ogen en huid.  Dit alles maakt, dat het in de “behaaglijk” verwarmde woningen en werkomgeving goed tegenvalt.

Het openen van een raam of deur helpt niet, integendeel, de lucht in de ruimte wordt nog droger zeker als het buiten vriest. Droge lucht wordt kouder aan gevoelt dan vochtige lucht, deze neemt namelijk sneller de temperatuur aan. Bij droge lucht ga je zelfs harder stoken om zich behaaglijker te voelen, waardoor de lucht nog verder uitdroogt. En hierdoor de gezondheid een gevaar loopt.
Een bijkomend probleem is dat de meubelen kunnen gaan kraken, de verbindingen gaan los zitten en het hout kan scheuren gaan vertonen.
Deurposten en kozijnen gaan “werken”. Muziekinstrumenten vooral violen en piano’s kunnen ontstemd raken.

Maar… ook jouw mooie parketvloer kan naden en scheuren gaan vertonen en dat vinden wij als parketteur natuurlijk verschrikkelijk. Met zo klacht horen wij vaak dat het aan de kwaliteit van het parket ligt en het zal ook wel niet goed gelegd zijn (alhoewel… de kwaliteit en de manier van leggen kunnen zeker vaak tot terechte klachten leiden als men zomaar “ergens voordelig” parket koopt; maar dat is een ander verhaal).

Het is vaak niet eenvoudig om de klant uit te leggen dat de parketvloer wel goed is, maar dat de kwaliteit van het woonklimaat niet goed is doordat de relatieve luchtvochtigheid vaak te laag is. Zeker als het gaat om nieuwbouw huizen, welke tegenwoordig te goed zijn geïsoleerd en ook nog eens warmte terugwin filtersystemen hebben welke niet altijd goed word onderhouden.  Zo’n opmerking, hoe waar ook, wordt ons niet altijd in dank afgenomen. In zulke gevallen kan je het parket, maar ook de parketteur niet kwalijk nemen.

humidityVoor woningen en of kantoren, wordt door artsen en parketleveranciers een ideale relatieve vochtigheid tussen de 40% en 60% aanbevolen.  Dit komt tegoeden voor de gezondheid maar zeker ook voor de parketvloer en meubelen.

Dit kunt meten met een hygrometer (bv Selina door Stadler Form).  Met name voor de slaapkamer zijn deze waarden een verbetering van de gezondheid maar ook van nachtelijke rust merkbaar.

Luchtbevochtigers helpen de luchtkwaliteit te verbeteren, en het handhaven van een optimale lucht vochtigheid. Wij hebben onder het rubriek luchtbevochtigers  het een en ander voor je beschreven over de luchtbevochtigers. Hieronder hebben we een aantal pluspunten bij de juiste relatieve luchtvochtigheid uiteen gezet. Een extra reden om een luchtbevochtiger aan te schaffen is dat luchtbevochtigers problemen helpen te voorkomen met bijvoorbeeld een parketvloer.

Pluspunten met de juiste luchtvochtigheid

  •  Je ogen en de huid en neus zullen niet meer droog aanvoelen : Je voelt zich meer comfortabel thuis.
  • Het risico om griep te krijgen wordt hier door verminderd : Het griepvirus overleeft minder lang in kamers met een optimale luchtvochtigheid.
    Er is minder stress op de slijmvliezen en minder kans dat men ziek wordt.
  • Jij en je gezin zullen beter slapen : Droge lucht is niet goed voor je. Genieten van een betere en meer rustgevende slaap wanneer de luchtvochtigheid optimaal is.
  • Je zult in staat zijn om beter zich te concentreren : Men zult zich minder lusteloos en moe voelen en een beter concentratievermogen hebben .
  • Blootstelling aan stof zal worden verlaagd : Mensen met een allergie in het bijzonder kunnen beter ademhalen, vochtige lucht bindt namelijke stofdeeltjes .
  • Houten vloeren , meubels en schilderijen zullen worden beschermd : Scheuren en vervorming wordt vermeden .
  •  Instrumenten hoeft je niet vaak opnieuw af te stemmen zoals piano’s , gitaren en violen.
  •  De planten groeien en bloeien veel beter als ze zich in een vochtiger schone lucht bevinden dan in een te droge lucht..

Dus een luchtbevochtiger!

Ook houdt je de lucht niet vochtig genoeg met die ouderwetse radiator bakjes die meestal ook nog vergeten worden. Een venster openzetten werkt averechts, omdat dan meestal nog drogere lucht wordt aangevoerd. Hier helpt alleen een luchtbevochtiger afdoende voor een prettig aanvoelend en gezonder woonklimaat. Vochtige lucht voelt warmer aan dan droge lucht, je hoeft ook niet harder te gaan stoken. En zal je snel behaaglijker voelen. De verwarming kan enkele graden lager, zodat het apparaat zichzelf terugverdient.

Er gelden bepaalde richtwaarde voor een luchtvochtigheid Een rekenvoorbeeld: Men wenst in een ruimte van 117 kubieke meter een temperatuur van 21 graden C en een RV van 55%. Een luchtverversingssysteem ververst 40%. De instromende lucht heeft een temperatuur van 3 C en RV van 80%. Om de 55% RV bij 21 graden te halen, moet men per uur 0,27 liter water aan de ruimte toevoegen. Dit komt neer op ruim 6 liter per 24 uur. om 50% RV te halen, moet 5,5 liter per 24 uur toegevoegd worden. Dit wordt moeiteloos door een goede luchtbevochtiger verwezen lijkt.

Vraagt uw parketspecialist naar de mogelijkheden.

Stadler OSKAR Wit of zwart

De rondzwevende stofdeeltjes worden eveneens opgezogen en blijven in de natte filter mat achter, zodat er ook nog een reinigende werking verkregen wordt. De zogenaamde koudwater verdampers zorgen ervoor dat de in het water aanwezige kalk niet door het vertrek verspreid wordt, waardoor een geen hinderlijke neerslag van witte kalk op de meubelen neerslaat.

Ze reageren bovendien automatisch op het vochtgehalte in de lucht zodat nooit te weinig of te veel vocht in de ruimte geblazen wordt. Zo ontstaat een ideaal woonklimaat, waarvan de voordelen reeds uitvoerig beschreven zijn. De watertanks zijn gemakkelijk bij te vullen en de filters zijn eenvoudig uitneembaar om uitgewassen of verwisseld te worden.

De luchtbevochtigers zijn trillingsvrij en daardoor praktisch geruisloos. Ze behoeven weinig onderhoud, zijn absoluut veilig in gebruik en gebruiken maar weinig stroom. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, voor grote en kleine vertrekken, met dag en nachtschakelaar of met verbruiksindicator, zodat men kan zien wanneer water bijgevuld moet worden of wanneer het filter systeem te vuil geworden is.air-o-swiss 2441

Een extra reden om een luchtbevochtiger aan te schaffen is dat luchtbevochtigers griep en astma klachten helpen te verminderen.
In een heel droog klimaat zit na een etmaal nog 60% van het virus in de lucht. Na 24 uur in een vochtig klimaat is het virus echter dood.

Wij hopen dan ook dat we met deze info jou iets wijzer te hebben gemaakt omtrent de luchtvochtigheid in de woning.
En willen je ook adviseren met de aankoop van een luchtbevochtiger bij ons in de showroom.

En wensen jou en je gezin dan ook veel gezondheid en een prettig woongenot toe.

Bent je opzoek naar een luchtbevochtiger?   Wij helpen je graag of kijk in onze webstore.