Luchtbevochtiging

Luchtbevochtiging

Luchtbevochtiging

Is luchtbevochtiging in huis noodzakelijk?

Luchtbevochtiging in huis is een belangrijk aspect om ons comfort en welzijn te verbeteren. In onze verwarmde huizen kan de lucht vaak erg droog zijn, wat kan leiden tot oncomfort en een vermindering van onze productiviteit. Dit geldt ook voor onze werkomgevingen, waar de centrale verwarming voor een uitdroging van de lucht kan zorgen.


Lucht is van groot belang voor ons leven. We ademen gemiddeld 20.000 keer per dag in en uit, waarbij we ongeveer 12.000 liter lucht binnenkrijgen. De vochtigheidsgraad van deze lucht heeft een directe impact op ons welzijn en productiviteit.


Het kan soms moeilijk zijn om klanten te overtuigen van het belang van luchtbevochtiging, vooral in nieuwbouwhuizen die goed geïsoleerd zijn. Maar als de relatieve luchtvochtigheid te laag is, kan dit leiden tot problemen zoals droge huid en luchtwegen, huismijt en kraken in houten vloeren en meubels.


In plaats van alleen te focussen op de vloer, is het belangrijk om te benadrukken dat een gezonde luchtvochtigheid in huis noodzakelijk is voor een comfortabel en gezond leefklimaat.

Lees hieronder de meest voorkomende problemen

Stofdeeltjes

Stofdeeltjes

Een te droge lucht kan leiden tot het verspreiden van grote hoeveelheden stofdeeltjes in de kamer, waaronder ingeademd worden. Dit kan grote gevolgen hebben voor mensen met allergieën of astma. Een te lage relatieve luchtvochtigheid kan ook leiden tot droge slijmvliezen, verhoogde infectiekans, lusteloosheid, hoofdpijn, droge ogen en huid. Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid in verwarmde woningen en werkomgevingen op peil te houden.

Openen van ramen en deuren

Openen van ramen en deuren

Het openen van een raam of deur kan de situatie alleen maar verergeren. Als de lucht buiten al koud en droog is, zal dit alleen maar leiden tot nog drogere lucht binnen. Dit kan leiden tot een gevoel van kouder dan vochtige lucht. Vaak wordt er harder gestookt om zich comfortabeler te voelen, maar dit zal alleen maar leiden tot nog drogere lucht.

Kieren in het hout

Kieren in het hout

Een droge lucht kan leiden tot problemen met houten meubelen en structuren, zoals krakende verbindingen, losse delen en scheuren in het hout. Dit kan ook invloed hebben op deurposten, kozijnen, muziekinstrumenten en parketvloeren.

Hoe kan ik dit oplossen?

Een luchtbevochtiger is een essentieel hulpmiddel voor het behouden van een optimale luchtvochtigheid en verbetering van de luchtkwaliteit. Radiatorbakjes alleen zijn niet voldoende. Een luchtbevochtiger werkt efficiënt voor een prettig en gezond woonklimaat. Bovendien, door het gebruik van een luchtbevochtiger, zal de vochtige lucht warmer aanvoelen waardoor er minder hoeft te worden gestookt. Hierdoor kan de verwarming enkele graden lager worden gezet, waardoor de luchtbevochtiger zichzelf terugverdient.


De luchtbevochtigers zijn bovendien automatisch, met een filter dat de rondzwevende stofdeeltjes opzuigt en een natte filtermat die de stofdeeltjes vasthoudt, waardoor er ook een reinigende werking wordt verkregen. Ook wordt er geen hinderlijke neerslag van witte kalk op meubelen veroorzaakt door de zogenaamde koudwater verdampers. De luchtbevochtigers zijn trillingsvrij, geruisloos, gemakkelijk te onderhouden, veilig in gebruik en gebruiken weinig stroom. Verschillende modellen zijn beschikbaar voor grote en kleine kamers, met dag- en nachtschakelaar of verbruiksindicator.


Berk Parketvloeren adviseert dan ook altijd een luchtbevochtiger bij aankoop van een vloer. Luchtbevochtigers (zoals de Boneco W200) zijn beschikbaar bij ons in de winkel of in de webshop.


Pluspunten bij de juiste luchtvochtigheid

Uw ogen, huid en neus zullen niet meer droog aanvoelen. U voelt zich meer comfortabel thuis.

Het risico om griep te krijgen verkleind. Het griepvirus overleefd minder lang in kamers met een optimale luchtvochtigheid.

Houten vloeren, meubels, instrumenten en schilderijen worden beter beschermd. Scheuren en vervorming van hout wordt vermeden.

U kunt zich beter concentreren. U voelt zich minder lusteloos en moe waardoor u een betere concentratievermogen zal hebben.

Blootstelling aan stof zal worden verlaagd. Mensen met een allergie kunnen beter ademhalen. Vochtige lucht bindt namelijk stofdeeltjes.

Een greep uit ons assortiment luchtbevochtigers:

Boneco 2441

Verkrijgbaar in het wit

€ 149,-

Boneco W200

Verkrijgbaar in het wit

€ 225,-

Heeft u aanvullende vragen over luchtbevochtiging in uw woning?