Parket op vloerverwarming

Welk vloerverwarmingssysteem is het beste geschikt om te plaatsen onder een houten vloer?

Parket op vloerverwarming

Welk vloerverwarmingssysteem is het beste geschikt om te plaatsen onder een houten vloer?

Afgezien van het feit dat parket in al haar vormen en kleuren uw woning een chique en gezellig karakter geeft, is na jarenlange ervaring dat parket en vloerverwarming een prima combinatie kan zijn! Wanneer u hout (parket) direct verlijmd op een vloer met vloerverwarming, zorgt deze combinatie voor een zeer comfortabele en energiebesparende vorm van verwarmen. Hout is een natuurproduct en heeft sterke isolerende eigenschappen. Het houdt warmte vast en produceert geen schadelijke stoffen. Daardoor is market een van de meest milieuvriendelijke vloervarianten. Daarnaast gaat een gemiddelde parketvloer zeer lang mee. De meeste varianten kunnen meerdere keren geschuurd worden, waardoor de levensduur kan oplopen naar tot wel 40 jaar. Parket op vloerverwarming is dus een goede match!


Vloerverwarmingssystemen zijn er in veel soorten en maten. Om u een goed inzicht te geven, benoemen wij hieronder de meest voorkomende systemen.

Geschikte vloerverwarmingssysteem voor onder houten vloeren:

Natte (conventionele) vloerverwarming

Natte (conventionele) vloerverwarming

Bij dit systeem liggen de buizen op de betonvloer en zijn ze afgedekt door een afwerkvloer (meestal zand/cement of anhydriet). De afwerkvloer moet minimaal 5 cm dik zijn. De leidingen liggen dan minimaal 3 cm onder het vloeroppervlak. De onderzijde van de draagvloer (in de kruipruimte) wordt thermisch  en, zo nodig, dampremmend geïsoleerd.
Droogbouwsysteem met waterleidingen

Droogbouwsysteem met waterleidingen

Op de bestaande bouwvloer (cement of houten draagvloer) worden voorbewerkte isolatieplaten aangebracht. Hierin worden de leidingen verwerkt. De verwarmingsbuizen worden vervolgens afgedekt met een afwerkvloer. Of ze worden geëgaliseerd. Een aanbieder van dit systeem waar wij goede ervaringen mee hebben is Warp Systems.
Ingefreesd met waterleidingen

Ingefreesd met waterleidingen

In de bestaande afwerkvloer (cement, anhydriet of Fermacell) worden sleuven gefreesd. Hierin worden de waterleidingen aangebracht. De leidingen worden 'dicht gezet' met reparatiemortel, egaline of een ander vulmiddel.

Niet of minder geschikte vloerverwarmingssysteem voor onder houten vloeren:

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Deze zwakstroomverwarming wordt meestal aangebracht als droogbouwsysteem. Een nadeel van deze vorm is dat er grote temperatuurverschillen kunnen ontstaan. Deze soort vloerverwarming wordt meestal toegepast in kleine, niet permanent verwarmde ruimtes zoals badkamers en is daardoor minder goed te combineren met een parketvloer.
Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming verwarmt de ruimte door stralingswarmte. Het wordt als droogbouwsysteem, door middel van matten, geplaatst en aangesloten op het elektrische netwerk. Infrarood is economisch veilig en geruisloos. Het wordt meestal gebruikt voor kleine ruimtes en alleen onder zwevende vloeren, zoals bijvoorbeeld laminaat.
Vloerverwarmingsvignet

Heeft u aanvullende vragen?

Heeft u aanvullende vragen over het plaatsen van houten vloeren op een vloerverwarmingssysteem? Neem dan contact met ons op!


Met trots dragen wij het vloerverwarmingsvignet. Hierdoor mag u rekenen op:


  • Een check van het vochtgehalte van uw bestaande ondervloer
  • Informatie over luchtbevochtiging én begeleiding bij het opvolgen van het luchtvochtigheidsadvies
  • Een check van de oppervlaktetemperatuur tijdens het opstookprotocol
  • Een check van de aanvoertemperatuur van uw vloerverwarming
  • Een check van de vlakheid en andere visuele aspecten van uw vloer en, zo nodig, het nemen van passende maatregelen
  • Advies en ondersteuningen bij uitvoeren van het opstookprotocol
  • Het plaatsen van controle elementen zoals de FidBox