Op zoek naar onderhoudsproducten?
Zie onze webshop

Page content

Parket problemen, wat je wel en niet moet doen

Parket problemen zijn er nog te kust en te keur. Op het gebied van parketvloeren horen wij nog steeds dat er enorm veel misvattingen en vooroordelen zijn. Naast dit feit blijkt ook dat veel mensen moeite hebben met het onderhouden van een houten vloer en vaak de verkeerde adviezen opvolgen.

Wij lopen dan ook enkele punten door die je niet moet doen met een houten vloer, zodat de vooroordelen en problemen van een parketvloer weg genomen worden en kan genieten van een prachtige ambiance van een parketvloer.

 1. Parket op een vochtige ondervloer
  Plaats nooit parket op een te vochtige ondergrond. Vaak horen wij van klanten dat de vloer er droog uitziet, dit is een verkeerde parketproblemengedachte. Het vocht wat in de kern van de betonvloer zit mag maar 2% vocht bevatten voordat we hier op parket kunnen plaatsen. Bij een anhydriet vloer is dit zelfs nog lager namelijk 0,5% vocht. Wacht altijd dat de basis vloer de juiste vocht conditie heeft. De te plaatsen parketvloer kan vroeg of laat loslaten van de ondervloer of krom trekken als deze wordt geplaatst zonder de spelregels in acht te nemen betreffende de vochtigheid percentage in de vloer. Laat daarom altijd eerst het vochtpercentage meten in de ondervloer. Berk parketvloeren heeft hiervoor speciale meetapparatuur.
 2. Parket op vloerverwarming
  Er wordt vaak gedacht dat parket op vloer verwarming niet gaat. Dit is een misvatting, parket op vloerverwarming is een perfecte combinatie. Alleen moeten wel de juiste regels gevolgd worden, bijvoorbeeld: welke houtsoort, breedte van het hout en opbouw. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de diepte van het vloer verwarmingssysteem. Wij adviseren en eisen bij het plaatsen van parket op vloerverwarming dat de klant minimaal één luchtbevochtiger aanschaft in verband met de relatieve luchtvochtigheid in het hout. Grondslag van dit advies is dat als de luchtbevochtiger niet in de kamer aanwezig is de conditie van de vloer achter uit gaat en problemen ontstaan met de vloer.  Volgt je het advies niet op, dan zal er geen ene parket leverancier/fabrikant in Nederland zijn die jouw de garantie verleent van de vloer. Luchtvochtigheid van het hout op peil houden is dan ook de belangrijkste spelregels van parket op vloerverwarming. Naast een parketvloer op vloer verwarming is het ook mogelijk met vloer verkoeling. Laat je door ons goed adviseren wat de mogelijkheden zijn om te genieten van deze prachtige combinatie.
 3. Ventilatie van de vloeren
  Om problemen met vocht te voorkomen in de vloer dient jij zelf altijd zorg te dragen voor voldoende ventilatie van de kruipruimte. Dit is te doen door middel van het vrij houden van ventilatieroosters in de gevels op tegenover elkaar gelegen plaatsen. Vaak zijn deze rooster dicht geslipt met vuil of zand. Door deze vrij te houden krijg je een goede ventilatie onder de basis vloer waardoor het vochtgehalte lager zal worden onder de vloer.
 4. Parket zelf plaatsen
  Parket zelf plaatsen is met een aantal parketsystemen goed mogelijk. Van te voren dient je de ondervloer goed te inspecteren en te beoordelen of de vloer vlak en sterk genoeg is. De vlakheid van de vloer meet je met een rechte rei over een lengte van twee meter, hierin mag een tolerantie van twee tot vijf mm zitten. Mocht dit niet zo zijn, dan dient de vloer ge-egaliseert worden. Of je nu met een tussenvloer werkt of dat je het parket er gelijk op verlijmd. En belangrijk om dit in de gaten te houden. Om problemen met de verbindingen van het parket te voorkomen. Het plaatsen van een massieve parketvloer vraagt vakmanschap, dit is geen klus voor de doe-het-zelver. Laat daarom massieve parketvloeren door de specialist doen. Een correcte plaatsing en afwerking van de vloer geeft de garantie voor jarenlang woongenot.
 5. Expansie ruimte
  Met uitzondering van een massieve verlijmde parketvloer dient bij elke ander parketvloer een expansie ruimte te worden aangehouden van 0,5 á 1% van de breedte van de vloer, verdeeld over beide zijden. Dit om het hout ruimte te geven voor eventuele zettingen. Volg hierbij de aanwijzingen van de fabrikant/leverancier altijd op.
 6. Laat het hout altijd acclimatiseren
  Ga nooit de vloer plaatsen als deze uit een koude ruimte komt.  Sterk afgekoeld hout zal in een warmte ruimte bloot staan aan condensvorming en kan daardoor vervormen. Laat daarom het hout altijd acclimatiseren. Zeker in de wintermaanden.
 7. Spleet- of kier vorming
  Over het algemeen wordt er geredeneerd dat spleet- of kier vorming in het parket de oorzaak is van een slechte kwaliteit van het hout. Dit is beslist niet waar, de oorzaak moet gezocht worden bij de vochtigheidsgraad in de ruimte waar de vloer is geplaatst. Hout is een hygroskopisch materiaal, wat leeft (ook bij oude vloeren). Wanneer de lucht te droog is, kan het gevolg zijn dat de vloer gaat krimpen. Je dient bij een parketvloer altijd de vochtigheidsgraad in de gaten te houden, dit doe door middel van een luchtbevochtiger in de woonvertrek te zetten. Mocht jij hier meer informatie over willen, wij hebben hierover een interessant artikel op onze website gezet.
 8. Onderhoud aan een geoliede parket
  Vaak wordt gedacht dat een geoliede vloer minder onderhoud nodig heeft. Dit is een foute gedachte. Juist een geoliede vloer dient regelmatig ( het liefs wekelijks) een reiniging beurt te hebben met een natuur zeep, dit om de vloer een goede weerstand laag te geven. De vloer mag nooit alleen met water worden afgenomen daar de vloer dan te schraal wordt en dan open staat voor allerlei invloeden. De zeep verschaft een extra beschermings- en voedings laag op de vloer. Wat als een en olie vloer vlekken vertoont, dan blijkt er dat er te weinig voeding is geweest met de voedende vloerzeep.  De houtporiën gaan dan open staan, hier kan dan vuil en vocht in komen en zal één vlek veroorzaken. Laat je altijd goed adviseren over het onderhoud van jouw vloer.
 9. Veelvoudige boenwas
  Te veel boenwas is schadelijk voor de vloer dan te weinig boenwas. Hout wat te veel verzadigd is met boenwas zal geen was meer opnemen, hierdoor zal de vloer sneller vuil worden en vlekken geven.
  Gelieve één keer in het jaar een grondige schoonmaakbeurt en aansluitend een poetsbeurt uitvoeren is genoeg om de parketvloer in top conditie te houden. Hoe ouder de vloer is, hoe vaker men een schoonmaak buurt mag overslaan.
 10. Schoonmaken van een parketvloer
  Gebruik nooit agressieve of sterke alkalische schoonmaakmiddelen op een  (zowel als de vloer vernist of geolied) parketvloer. Deze kunnen de lagen aantasten met een kortere levensduur als het gevolg. Gebruik altijd een reinigingsmiddel met een lage PH-waarde dat speciaal is ontworpen voor het onderhouden van de parketvloer, tenzij anders wordt voorgeschreven door de leverancier of fabrikant.
 11. Wees voorzichtig met ammoniak
  Bij het schoonmaken van de woning wordt vaak ammoniak gebruikt. Wees altijd voorzichtig met dit schoonmaakmiddel. Je dient altijd zorg te dragen dat het ammoniak water niet op de vloer komt. Ammoniak is een bijtend product en zeer schadelijk voor het hout. Het ammoniak zal de bescherming laag grotendeels verwijderen waardoor de vloer schraal wordt en open gaat staan voor vlekken. Komt het ammoniak in het hout dan zal dit een chemische reactie aangaan met de inhoudsstoffen die in het hout aanwezig zijn. Deze plekken zullen na gelang altijd zichtbaar blijven. Plekken die kort zijn ontstaan kan je verwijderen met Woca easy neutralizer. Die bij ons verkrijgbaar is in de winkel of webshop.
 12. Vloer beschermen met viltjes
  De meubels in woningen worden vaak met de verkeerde viltjes of glijdoppen voorzien. Dit zijn negen van de tien keer goedkope viltjes/doppen met als gevolg dat deze lichte krasjes kunnen veroorzaken.
  Vraag altijd bij de parketspecialist naar de juiste viltjes. Laat u geen verhaal op de mouw spelden, dat dunne viltjes/doppen het beste zijn voor jouw meubels. Ook al zijn dit goed bedoelde adviezen. Maar raadpleeg bij twijfel desgewenst de leverancier of parketfabrikant wat voor jou situatie de beste oeverbescherming producten zijn, zodat je jaren lang kan genieten van de prachtige parketvloer. Bij ons kan je terecht voor een uitgebreide collectie glij vlit/doppen via de webshop Viltcompany.