Op zoek naar onderhoudsproducten?
Zie onze webshop

Page content

Parket

Parket in ambachtelijke vorm

Parket welke traditioneel is geplaatst noemt men ook wel tapisvloeren. De tapisvloeren zijn echte ambachtelijke parketvloeren, welke duurzaam meegaan gedurende een lange tijd. Wie kiest voor traditioneel parket is vele jaren verzekerd van een schitterende parketvloer met een eigentijdse uitstralingTraditioneel parket, Afzelia in olie

Door de wijze van het leggen is het traditionele parket vast verbonden aan het huis. Een tapisvloer begint met het aanbrengen (door middel van verlijming) van acht millimeter mozaïek ondervloer of een twaalf millimeter dikke spaanplaat. Over deze ondervloer worden houten stroken van zes tot negen millimeter vast gelijmd en vernageld. De vloer wordt hierna vlak geschuurd en met een speciale voegenkit worden de gaatjes en naden dicht gestreken. Vervolgens wordt de vloer opnieuw geschuurd en gepolijst, daarna wordt de vloer afgewerkt met olie, lak of was na keuze.

Doordat deze plankjes ‘koud’ tegen elkaar worden gelegd zijn vrijwel alle patronen in de vloer mogelijk. De bekendste patronen zijn het strokenparket,  de Hongaarse punt en het visgraat patroon. De Hongaarse punt en visgraat patronen worden veelal opgesloten met een sierstrook aan de zijkant van de vloer met een bies van een andere houtsoort. Deze ‘band en bies’ volgen daarbij de wanden. Dit geeft een echte klassieke en chique uitstraling aan een parketvloer en laat bovendien de vloer meer tot zijn recht komen.

Het plaatsen van zo’n patroon is geen klus voor de doe-het-zelver en is een hoogwaardige houtbewerking techniek die een gespecialiseerd vakmanschap en ervaring vereist. Het resultaat is een vrijwel naadloze vloer en praktisch zonder loop geluiden. De tapis vloer kan na jaren gebruik meerdere malen geschuurd worden en gaat dus levenslang mee.

Door een traditionele parketvloer volgens de juiste wijze te plaatsen zijn deze vloeren uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming daar er een lage warmteweerstand is. Je kunt niet alleen genieten van een behaaglijke temperatuur in de ruimte maar ook van een schitterende vloer.