Parket problemen

Wat moet je wel doen én wat moet je niet doen?

Parket problemen

Ervaart u parket problemen?

Parket problemen zijn er helaas nog te veel. Op het gebied van parketvloeren horen wij nog steeds dat er enorm veel misvattingen en vooroordelen zijn. Naast dit feit blijkt ook dat veel mensen moeite hebben met het onderhouden van een houten vloer en vaak de verkeerde adviezen opvolgen.


Wij lopen dan ook enkele punten door die wij vaak in onze dagelijkse werkzaamheden tegenkomen. 

Meest voorkomende situaties:

Parket op een vochtige ondervloer

Parket op een vochtige ondervloer

Ervaart u problemen door een natte of een vochtige vloer? Plaats in geen geval een vloer op een te natte ondergrond. Het vocht wat in de kern van de betonvloer zit mag namelijk maar twee procent vocht bevatten voordat hier parket op kan worden geplaatst. Bij een anhydriet vloer is dit zelfs nog lager, namelijk 0,5%.


Wacht altijd tot de basisvloer de juiste vochtconditie heeft. De te plaatsen parketvloer kan namelijk loslaten van de ondervloer of krom trekken als deze wordt geplaatst wanneer de spelregels betreffende de vochtigheidpercentage in de vloer niet in acht zijn genomen. Laat daarom altijd eerst het vochtpercentage meten in de ondervloer. Berk Parketvloeren beschikt over deze gespecialiseerde meetapparatuur en kan u vakkundig advies geven wanneer u problemen ervaart.

Parket op vloerverwarming

Parket op vloerverwarming

Er wordt vaak gedacht dat parket op vloerverwarming niet haalbaar is. In realiteit is parket op vloerverwarming een perfecte combinatie. Alleen moeten wel de juiste regels gevolgd worden, bijvoorbeeld: welke houtsoort, breedte van het hout en opbouw.


Daarnaast moet rekening worden gehouden met de diepte van het vloerverwarmingssysteem. Wij adviseren bij het plaatsen van parket op vloerverwarming dat de klant minimaal één luchtbevochtiger aanschaft in verband met de relatieve luchtvochtigheid in het hout

.
Grondslag van dit advies is dat als de luchtbevochtiger niet in de kamer aanwezig is de conditie van de vloer achteruit gaat en problemen ontstaan met de vloer. Luchtvochtigheid van het hout op peil houden is dan ook de belangrijkste spelregels van parket op vloerverwarming.

Acclimatiseren van de vloer

Acclimatiseren van de vloer

Laat altijd het hout acclimatiseren. Ga nooit de vloer direct plaatsen als deze uit een koude ruimte komt. Sterk afgekoeld hout zal in een warmte ruimte bloot staan aan condensvorming en kan daardoor vervormen. Laat daarom het hout, zeker in de wintermaanden, altijd acclimatiseren.

Ventilatie van de basisvloer

Ventilatie van de basisvloer

Om problemen met vocht te voorkomen in de basisvloer dient u altijd zorg te dragen voor voldoende ventilatie van de kruipruimte.


Dit kunt u doen door middel van het vrij houden van ventilatieroosters in de gevels op tegenover elkaar gelegen plaatsen. Vaak zijn deze rooster dicht geslipt met vuil of zand.
Door deze vrij te houden krijgt u een goede ventilatie onder de basisvloer waardoor het vochtgehalte lager zal worden onder de vloer.

Ervaart u parketproblemen? Neem contact met ons op voor advies.